Trots motstånd från männen, startade hon företaget.

Helena Samsioe, känd som Sveriges drönardrottning, har snabbt lockat till sig intresse från flera riskkapitalbolag. Hon delar med sig av fem värdefulla råd till nya entreprenörer. Dock uttrycker hon frustration över att endast en liten andel av riskkapitalet investeras i kvinnors företag, något hon beskriver som förskräckligt i en intervju med TN.

Den svenska drönardrottningen Helena Samsioe har lyckats attrahera flera riskkapitalister på kort tid. Hon har fem matnyttiga tips för alla nykläckta entreprenörer. Samtidigt är hon frustrerad över att bara en marginell del av allt riskkapital går till kvinnor. ”Det är hemskt”, säger hon till TN.

Mötet 2015 var i Nairobi, Kenya. Det var ett av Helena Samsioes första steg som företagare. Hon hade en affärsidé och ville testa den på representanter från FN:s nya innovationskontor, som hade uppdraget att få in digitala innovationer i FN:s upphandlingssystem. Idén var att använda sig av drönare för att ta sig an utmaningar som medicinska leveranser där vägarna är dåliga och samtidigt samla in viktig geografisk information.

Helena Samsioe var den enda kvinnan på mötet.

När hon presenterade sin idé möttes hon av skepticism. Drönare var ju bara något som användes av militären och i Hollywood-filmer. Till saken hör att drönar-tekniken vid tidpunkten var en outvecklad teknik.

– Där satt jag som ensam kvinna i rummet och jag hade en idé om att den här tekniken kan användas för någonting bra. Och så sitter det ett antal personer som alla råkar vara män och säger det motsatta, berättar hon.

Helena Samsioe lät sig inte nedslås.

– Jag tog inte nej som ett nej för alltid utan jag tog det som ett nej just där och då. Och sen så försökte jag förstå vad det var som gjorde att man sa nej. Vad behövde göras för att successivt ändra det?

I dag kallas Helena Samsioe för drönardrottningen i svensk press.

– FN-representanterna sa till mig att vi aldrig kommer att kunna använda oss av Globhe eftersom drönare är ett krigsredskap. Men idag är FN en av våra stora kunder där vi hjälper till att upptäcka naturkatastrofer i förtid och prioriterar insatser när de väl sker, säger hon.

Mötet lärde henne också att kvinnor som startar techföretag ofta blir bemötta på andra sätt än män. Det kan vara nog så svårt och utmanande att starta företag oavsett kön. Som kvinna kan steget bli ännu större.

– Jag förstod inte hur svårt det var när jag gav mig in i det hela eller hur lång tid det skulle ta. Och i efterhand var det nog tur för då hade steget till att bli företagare blivit ännu större, säger hon.

Läs mer: HÄR

spot_img

Populär

Mer som detta

Globala IT-problem påverkar resandet i Sverige

Även Sverige upplever effekter av de globala IT-problemen, vilket...

Kustbevakningen Arbete för Säker Sjöfart

Kustbevakningen arbetar intensivt för att alla ska kunna vistas...

De nya fattigpensionärerna – Beroende av sina barn

Man trodde att de äldsta kvinnorna, som hamnat i...

Preliminära resultat av folkomröstningen om hemtjänsten

Vi har nu de preliminära resultaten från folkomröstningen om...