Kommunens frivilliga resurser – en förlängd arm när det verkligen gäller

Vid en kris eller samhällsstörning är kommunens främsta uppgift att så långt det är möjligt bedriva sin verksamhet som vanligt. Då är kommunens frivilliga resurser en viktig hjälp.
– Våra frivilliga resurser bidrar till att kommunen kan utföra sitt samhällsviktiga uppdrag även i extraordinära tider, säger Marcus Svinhufvud, kommunstyrelsens ordförande.

Det säkerhetspolitiska läget i omvärlden gör att frågor om beredskap blivit mer aktuella än någonsin. I Nynäshamns kommun har frågor om beredskap alltid haft högsta prioritet.

– De senaste åren med både pandemi och krig i vårt närområde har visat på vikten av en fungerande beredskap. Inom organisationen har vi gjort många lärdomar och en av dem är att ensam inte är stark. Därför är jag väldigt glad att vi idag kan teckna ett avtal med vår frivilliga resursgrupp. De kommer att fungera som vår förlängda arm när det verkligen gäller, säger Marcus Svinhufvud.

Förstärker när kommunens resurser inte räcker

Kommunens frivilliga resursgrupp består av cirka 20 personer som under året har rekryterats och utbildats till frivilliga resurser. Gruppen kommer fungera som en förstärkning i samband med en extraordinär händelse eller kris när kommunens egna resurser inte räcker till.

– Vi kommer kunna hjälpa till med en mängd olika saker. Vi kommer till exempel kunna dela ut nödvatten, sprida information, sköta vissa administrativa uppgifter eller bistå vid evakueringar, säger Fredric Pettersson, samordnare för kommunens frivilliga resursgrupp.

Ny rekryteringsomgång i höst

Han säger att under hösten kommer en ny rekryteringsomgång till kommunens frivilliga resursgrupp att sätta igång.

– Även om vi redan är ett gäng som idag är beredda att hjälpa till när det behövs behöver vi alltid bli fler. Så är det någon som bor i kommunen som är beredd att gör skillnad på riktigt finns en ny chans i höst. Vi kommer gå ut med mer information i kommunens kanaler efter sommaren, säger Fredric Pettersson.

Foto: Nynäshamns kommun

Källa: Kommunens krisberedskap

[ays_poll id=3]

spot_img

Populär

Mer som detta

De nya fattigpensionärerna – Beroende av sina barn

Man trodde att de äldsta kvinnorna, som hamnat i...

Preliminära resultat av folkomröstningen om hemtjänsten

Vi har nu de preliminära resultaten från folkomröstningen om...

Felaktigt beslut om hemtjänst i Nynäshamn upphävt av Förvaltningsrätten

En grupp invånare i Nynäshamn, har framgångsrikt överklagat ett...

EU-valet och Folkomröstningen 9 juni 2024

Hej alla invånare och radiolyssnare i Nynäshamns kommun! Vi på...