Potentiell räntesänkning av riksbanken före ECB

Tecken pekar på att Riksbanken kan meddela en framtida sänkning av styrräntan denna torsdag.

Enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är det troligt att denna sänkning sker i maj, före ett liknande drag från Europeiska centralbanken (ECB).

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror att styrräntan sänks i maj, innan Europeiska centralbanken (ECB) slår till.

Vice riksbankschef Per Jansson har inför torsdagens räntebesked – årets första – klargjort att han ser den räntebana som Riksbanken presenterade i Jönköping i november i fjol som överspelad. Detta uttalande tror Winsth var förankrat bland de andra ledamöterna i direktionen.

Flaggar för sänkning i mars

Och hon räknar med att styrräntan kommer sänkas med 0,25 procentenheter till 3,75 procent – men först i maj. Detta skulle bli första steget nedåt efter lyftet från 0 till 4,00 procent i styrränta 2022–2023.

Winsth tror inte att Riksbanken kommer att börja flagga för sänkningen förrän i mars – när inflationen sjunkit ned till inflationsmålet.

Kollegorna på ECB väntas enligt Winsth dröja med sin sänkning till juni medan USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) visar vägen med en sänkning redan i mars.

Annika Winsth tonar ned risken att kronan tar stryk om Riksbanken för en mjukare penningpolitisk linje än ECB.

– En månad är ju ingenting. Särskilt inte om inflationen är på målet och väntas fortsätta nedåt. Det funkar, säger hon.

Från Riksbankens sida kommer sedan en serie räntesänkningar, tror de flesta. Nordeas ekonomer räknar med sex räntesänkningar á 0,25 procentenheter bara i år, ned till 2,50 procent i styrränta i december.

Om räntorna på rörliga bolån följer med nedåt fullt ut skulle det dra ned räntekostnaden för ett hushåll med ett tremiljoners lån med 3 750 kronor per månad före ränteavdrag.

”Det tar tid”

Winsth varnar för konsekvenserna om Riksbanken dröjer för länge med att lätta på räntetrycket. Hon ser redan tydliga tecken på att det är dags att sänka – inhemsk efterfrågan är svag och företag hon träffar ger en samstämmig bild av ett hårt kostnadstryck.

– Vi ser att arbetsmarknaden försvagas, konkurserna stiger och vi ser svaga och skuldsatta hushåll som behöver skuldsanera, säger hon.

– Och även om Riksbanken sänker räntan så kommer räntan att vara på en hög nivå för många hela det här året. Det tar tid innan sänkningarna kommer ut i plånböckerna, tillägger hon.

Läs mer: HÄR

spot_img

Populär

Mer som detta

Globala IT-problem påverkar resandet i Sverige

Även Sverige upplever effekter av de globala IT-problemen, vilket...

Kustbevakningen Arbete för Säker Sjöfart

Kustbevakningen arbetar intensivt för att alla ska kunna vistas...

De nya fattigpensionärerna – Beroende av sina barn

Man trodde att de äldsta kvinnorna, som hamnat i...

Preliminära resultat av folkomröstningen om hemtjänsten

Vi har nu de preliminära resultaten från folkomröstningen om...