En man anlände till sin arbetsplats på en byggarbetsplats med droger i kroppen och blev hem skickad. Nu begär han kompensation från sin arbetsgivare för den uteblivna lönen. En avgörande dom väntar. ”Användning av droger i arbetsmiljön är ytterst farligt”, påpekar Rebecka Tholén, HR-chef på Assemblin VS, i en intervju med TN.
Det var efter en slumpvis kontroll på installations- och serviceföretaget Assemblin VS som det upptäcktes att en VVS-lärling hade testat positivt för THC-syra, som är ett spårämne som visar att personen har intagit cannabis.
Företaget valde att låta personen gå hem och under de kommande veckorna genomfördes nya kontroller, som vid flera tillfällen visade på positivt resultat. Åtta veckor efter det positiva testet kunde mannen uppvisa ett negativt test, varpå han fick komma tillbaka till arbetet och fortsätta som vanligt igen.
Under de veckor då mannen var hemma fick han ingen lön, vilket nu har resulterat i ett ärende i Arbetsdomstolen. Svenska Byggnadsarbetareförbundet, där mannen är medlem, har stämt Assemblin VS och branschorganisationen Installatörsföretagen. Byggnads vill att mannen ersätts för utebliven lön och får 40 000 kronor i skadestånd, samt att förbundet ersätts med totalt 150 000 kronor för bland annat kollektivavtalsbrott.
Fackförbundet anser att mannen hela tiden har stått till arbetsgivarens förfogande medan Installatörsföretagen tvärtom anser att en person inte kan anses stå till arbetsgivarens förfogande om han testar positivt för att ha brukat narkotika.
– Vi tycker att det är problematiskt att Byggnads inte delar vår uppfattning om att det ska vara nolltolerans mot droger på våra arbetsplatser, säger Nina Burman Lundin, arbetsrättsjurist på Installatörsföretagen, till TN.
Välkomnar rättslig prövning
I dag saknas domstolspraxis angående om en person som har testat positivt för exempelvis cannabis kan anses stå till arbetsgivarens förfogande. Därför välkomnar parterna att Arbetsdomstolen tar upp ärendet.
– Vi anser att så länge man testar positivt så kan man inte anses stå till arbetsgivarens förfogande och står man inte till arbetsgivarens förfogande så kan man inte få lön, säger Nina Burman Lundin och fortsätter:
– Arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar. Det är det som spelar roll här och det är det som allt behöver ses utifrån. Och arbetsmiljöansvaret gäller förstås både personen i fråga och för personens kollegor. Just byggsektorn är tyvärr extra drabbad av arbetsplatsolyckor. Jag tror att många som är medlemmar i Byggnads delar vår uppfattning om att det då inte kan vara aktuellt med något annat än nolltolerans mot droger.
Frågan om arbetsmiljöansvar lyfts även fram av företaget självt.
– Som arbetsgivare har vi ett arbetsmiljöansvar gentemot uppdragsgivare, medarbetare och andra berörda på arbetsplatsen. Det följer av vår policy att bruk av alkohol och droger inte är förenliga med arbetslivet, skriver Rebecka Tholén, HR-chef på Assemblin VS, i ett mejl till TN.
– Droger i samband med arbete, specifikt på en byggarbetsplats med arbete på höga höjder och farliga verktyg, där det inte finns någon felmarginal, är livsfarligt. Vår uppfattning är att medarbetare som har testat positivt för droger inte står till förfogande för arbete förrän urinprov utan spår av narkotika kan uppvisas. Eftersom det inte finns några prejudikat i dessa frågor så det är bra att frågan prövas, men tills vidare står vi fast vid vår linje, fortsätter hon.
Läs mer : HÄR