Småskaliga VA-lösningar kan ge billigare dricksvatten

2024-12-05 07:00:00

Småskaliga VA-lösningar kan ge billigare dricksvatten

Thumbnail

Foto:Peter Augustsson

Att tvingas in i dyra kommunala VA-anslutningar behöver inte vara enda lösningen för människor i glesbygd. Småskaliga, gemensamma VA-anläggningar kan utgöra ett billigare alternativ.

Den 1 januari förra året infördes förändringar i lagen gällande kommunernas arbete med vatten och avlopp till fastigheter. Tidigare har lagen tolkats som att kommunerna har en skyldighet att i större sammanhang ordna vattenförsörjning eller avlopp om det behövs för att skydda människors hälsa, även om godtagbara enskilda VA-lösningar skulle kunna användas istället. Lagändringen gör att enskilda anläggningar kan godtas för att tillgodose behovet av vattentjänster. Detta ligger till grund för ett EU-projekt som föreningen Björkö Landsbygdsutveckling, tillsammans med företag och föreningar på Möja och Ornö drivit. Projektet har tittat på VA-anläggningar som drivs gemensamt.

Har man 30 enskilda avlopp i olika grader av skick så blir det problematiskt. Om hälften inte kan få vatten utan saltvatteninträngning blir det stopp för utvecklingen eller så måste kommunen gå in och bygga ledningar. Har man istället en gemensam anläggning har man enbart en tillsynspunkt. Det blir  billigare per capita och det skapas en social kontroll och ett samarbete som är värdefullt, säger Amelia Morey Strömberg, konsult på konsultföretaget Vatten-info, som varit med i arbetet.

I projektet har man tagit fram en handbok som redovisar generella modeller för småskaliga, gemensamma, hållbara och robusta VA-lösningar. Handboken utgör ett underlag för alla i Sverige som planerar för småskaliga VA-lösningar för sammanhållen bebyggelse med minst 25 fastigheter där det kan finnas begränsad mängd dricksvatten. På Björkö i Norrtälje är det största problemet saltvatteninträngning i brunnarna.

På Björkö har man nu börjat titta på grävda brunnar som man inte tänkt på tidigare, det finns våtmark man kan använda, det finns möjlighet till avsaltning. I början hade man bara tittat på grundvatten, men plötsligt ser man att det finns andra källor, säger Amelia Morey Strömberg.

I handboken introduceras begreppet ”det vattensnåla huset”, ett hus som försörjs med två olika sorters vatten: dricksvatten och tekniskt vatten. Det tekniska vattnet kommer från alternativa källor och kan användas för bad, tvätt, disk och spolning av toaletter. Lösningen kräver två separata rörledningar in i huset.

På Ornö hade man en känsligare miljö. Vi föreslår i rapporten att man i de områden använder systemet med två separata rör in och två rör ut ur husen. Med en sådan lösning kan man minska dricksvattenanvändningen med nästan 90 procent.

Nästa steg handlar om att sprida information om projektet runt om i landet.

Hela det här projektet handlar om att inte fastna i beroendet av kommunalt VA. Jag ser det som framtiden för Norrtälje där man slipper transportera vatten och avlopp tvärs igenom kommunen, det blir ett jättenät av ledningar och väldigt kostsamt för fastighetsägarna, säger Bo Gidlöf, ordförande i Björkö Landsbygdsutveckling.

Kommunerna har ansvar för tillstånd och tillstånd av dricksvattenbrunnar och avlopp. Skärgården har sökt ansvariga på Norrtälje kommun.

Inlägget Småskaliga VA-lösningar kan ge billigare dricksvatten dök först upp på Tidningen Skärgården.

Källa: Tidningen Skärgården

spot_img

Populär

Mer som detta

Medvind för Norrgårdsstiftelsen

2025-01-20 07:00:00Medvind för Norrgårdsstiftelsen Foto:Ylva Bergman Efter bakslaget i höstas när...

Gemenskap och glädjeyra när Djurö dansade ut julen

2025-01-19 07:00:00Gemenskap och glädjeyra när Djurö dansade ut julen Foto:Stine...

Inget åtal mot säljägare

2025-01-18 13:56:00Inget åtal mot säljägare Foto:Jonas Hållén Det blir inget åtal...

Ny kanal ska gynna fisklek

2025-01-18 07:00:00Ny kanal ska gynna fisklek Foto:Tidningen Skargarden Foto: Gilles San...