Konstgjort rev skapar nytt liv

Furusundsleden är hård ansatt av erosion från fartyg, men nu ska ett nyskapande rev ge nytt liv till en av vikarna vid Riddersholms naturreservat.

I Riddersholms naturreservat, strax söder om Kapellskär, pågår ett unikt projekt som kan utgöra en möjlig lösning till de långvariga och svårlösta problemen med förstörd bottenvegetation i Furusundsleden. Ett trettiotal meter ut från strandkanten har Sportfiskarna lagt ut 300 ton med sten i form av ett två hundra meter långt V-format rev. Avsikten är att dämpa vågorna från de stora fartygen som passerar en bit ut och som gjort att stranden eroderat och växtligheten på botten till stora delar försvunnit.

– Det här revet är en helt ny innovativ metod som inte testats tidigare. Tanken är att vi ska etablera blåstång på revet och att skapa ett skyddat område innanför så att växtligheten kommer tillbaka och skapar livsmiljöer för gädda och abborre, säger Yvonne Blombäck, som är programsamordnare för kust och skärgård på WWF Världsnaturfonden.

Projektet är finansierat av Postkodlotteriet och är ett samarbete mellan WWF, Sport-fiskarna, Länsstyrelsen i Stockholm och markägarna Skärgårdsstiftelsen.

– Den här typen av naturanpassade erosionsskydd med en kombinationen av stenar och växtlighet är väldigt effektivt så vi hoppas att det ska gå bra, säger Malin Kjellin på Sportfiskarna.

Blåstång utgör utmärkta lekplatser för fiskar. Att så tången på konstgjord väg som man gör i Riddersholm är något WWF tidigare framgångsrikt testat på Nåttarö.

– Vi fäste blåstång på bojlinor som sedan fick föröka sig i fullmåne. Det blev jättelyckat, säger Yvonne Blombäck.

När Skärgården besöker Riddersholm i slutet av maj är det full aktivitet ute i vattnet. På ett par platser sticker revet upp och runt omkring simmar människor med groddräkt och snorkel och planterar ut blåstång kring revet. Blåstången fästs på linor gjorde av tandtråd. I ena änden sitter en tom plastflaska som flyter uppåt och den andra änden hålls nere av en sten. Bara några dagar senare kommer det att bli fullmåne och förhoppningen är att blåstången då ska släppa spermier och ägg och föröka sig. De befruktade äggen kommer att sjunka ner och fastna på revet. Därefter kommer man plocka upp flaskorna och trådarna igen. 

Cecilia Wibjörn, som är vattenförvaltare på Skärgårdsstiftelsen, kommer upp ur vattnet iförd groddräkt och tuber. Hon har varit ute och skrubbat stenarna så att blåstången lättare ska få fäste på revet. Nu är det dags för en välförtjänt lunch.

– Över tid kommer blåstången ändå att kunna växa på revet, men nu curlar vi den lite och försöker snabba upp processen, säger Cecilia Wibjörn.

Om projektet är lyckat så finns det många flera områden som skulle behöva åtgärder.

– Ja, hela Furusundseden, men också i Södertäljeleden, där vassen i stort sett helt eroderat bort. Det är nästan värre där än här. Där ska vi bygga ett nytt rev och förhoppningsvis kunna utvärdera åtgärden. Det här med stenrev har hamnat mer på tapeten under senare år. Det kommer att byggas fler, men markägarna måste vara med på det, vilket är en utmaning, säger Malin Kjellin.

Själva revet  har utformats av Sportfiskarna tillsammans med Björn Almström vid Lunds Tekniska Högskola.

– Jag har fiskat mycket i skärgården och sett att det vid rev ofta finns tång bakom bumlingarna. Jag tänkte att vi kunde anlägga en stor stenhög. Vi formade det så naturlikt som möjligt med varierande höjd, säger John Kärki, på Sportfiskarna.

Efter lunchen samlas deltagarna kring ett bord för att knyta knippen av blåstång som man fäster på trådar. Lena Kautsky, eller ”Tant Tång” som hon kallar sig, är med som expert och svarar på frågor om blåstång.

– Blåstång är den enda storväxta fleråriga algen som sitter länge vid klipporna. Grenarna har en fästskiva längst ner där det växer ut nya grenar. Den växer ungefär en decimeter per år. Med riktigt klart vatten växer den ner till 10-12 meters djup. En tångruska kan enkelt bli 20-30 år gammal, berättar hon.

De senaste decennierna har blåstången kunnat leva på allt större djup vilket tyder på att vattnet blivit klarare och mindre övergött. Östersjöns blåstång tar upp betydande mängder koldioxid, men har också visat sig avge metan, som är en kraftig växthusgas.

Revet som nu skapats ligger innanför tremeterskurvan och kommer att märkas ut både i vattnet och i sjökort för att förhindra grundstötningar. Projektet i Riddersholm är en del av det större projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” som syftar till restaurering av miljöer i Stockholms skärgård, vid Höga kusten och i Kristianstads vattenrike. Projektet skulle pågå från 2020-2023 men har förlängts ett halvår. 

Text: Peter Augustsson
Photo: Radio-Nynashamn.se

Källa: Skargarden.se

spot_img

Populär

Mer som detta

Spunk – Musikbandet som håller glädjen vid liv

Spunk är ett musikband som har sina rötter djupt...

Färre betalar kontant – men butiker tar fortfarande emot

Allt fler väljer bort kontanter vid betalning, men enligt...

Globala IT-problem påverkar resandet i Sverige

Även Sverige upplever effekter av de globala IT-problemen, vilket...

Kustbevakningen Arbete för Säker Sjöfart

Kustbevakningen arbetar intensivt för att alla ska kunna vistas...