Sveriges vägar i förfall: Expert larmar om ökande potthålsproblem

Alarmrapporter strömmar in från hela Sverige. Enligt experter faller de svenska vägarna isär. ”Begreppet ’potthål’ har blivit ett vanligt samtalsämne bland många,” förklarar Anders Josephsson, expert inom näringspolitik hos Transportföretagen, som efterlyser att vägunderhållet inte längre får ignoreras.

Nu kommer larm från hela landet. Svenska vägar trasar bokstavligen sönder, varnar experter. ”Ordet potthål är nu i var och varannan människas mun”, säger Anders Josephsson, näringspolitisk expert på Transportföretagen, och kräver att underhållet inte längre försummas.

Det växlande vintervädret har medfört ovanligt många gropar, så kallade potthål, i det svenska vägnätet, något som ställt till det för både privatpersoner och företag. Enligt SvD har Trafikverket under december och januari fått in totalt 390 ärenden, vilket är 131 fler än samma månader förra året och mer än fyra gånger så många ärenden jämfört med vintern 2021-2022. Dessutom ska årets ”högsäsong” för potthål ha inträffat tidigare än normalt.

Anders Josephsson, näringspolitisk expert på Transportföretagen, pekar ut det eftersatta underhållet som anledning till den uppkomna situationen.

– Det här lite speciella vädret har blivit en smärtsam påminnelse om skicket på våra vägar. Ordet potthål är nu i var och varannan människas mun. Det här visar med all önskvärd tydlighet att det måste avsättas mer pengar till underhåll, säger han, och fortsätter:

– Underhåll måste göras mer sexigt. Hittills har det varit roligare att klippa band för nya vägar och järnvägar. Att vårda det vi redan har är dessutom samhällsekonomiskt lönsamt. Ändå har politiken, oavsett partifärg, försummat underhållet år efter år. Infrastrukturministern borde klippa band även när vägarna får ny beläggning.

Har era medlemsföretag hört av sig angående problemen med potthål?

– Ja, absolut. Vi har medlemsföretag inom olika branscher men exempelvis åkerier och bussföretag har ju vägen som sin arbetsplats. Det är klart att det här påverkar dem.

Den bilden delas av branschorganisationen Sveriges åkeriföretag, som ser potthålen som ett av många problem med vägnätet. Organisationen ser ett stort behov av ökade resurser till underhåll.

– Över lag är vägarna bristfälliga överallt. Underhållsskulden är stor på omfattande delar av vägnätet och det behövs ökade anslag och ordentliga åtgärder för att komma till rätta med det här. Vägarnas beskaffenhet påverkar oss jättemycket. Det här har varit ett problem länge och det blir värre och värre. I förlängningen kan det bli farligt att åka på vägarna, säger Charlotta Nilsson, pressansvarig på Sveriges åkeriföretag.

– Vi ser att det behövs ökade anslag i hela landet. Hittills har det knappt funnits pengar ens till det mest akuta så det behövs verkligen mer resurser.

Läs mer: HÄR

spot_img

Populär

Mer som detta

De nya fattigpensionärerna – Beroende av sina barn

Man trodde att de äldsta kvinnorna, som hamnat i...

Preliminära resultat av folkomröstningen om hemtjänsten

Vi har nu de preliminära resultaten från folkomröstningen om...

Felaktigt beslut om hemtjänst i Nynäshamn upphävt av Förvaltningsrätten

En grupp invånare i Nynäshamn, har framgångsrikt överklagat ett...

EU-valet och Folkomröstningen 9 juni 2024

Hej alla invånare och radiolyssnare i Nynäshamns kommun! Vi på...