Stopp för gratis vatten på skärgårdsbåtarna

Törstiga passagerare nekas kranvatten på Waxholmsbåtarna och uppmanas i stället att köpa flaskvatten. Nu uppger operatören Transdev att vattenförbudet beror på ett missförstånd och att resenärerna visst kan få vatten om de är jättetörstiga eller behöver ta medicin.

Cafeteria finns på båten och kapten Kåre Eksell guidar under turens gång.

– Man kan även dricka vatten från handfaten på toaletterna, säger Stefan Johansson, Transdev.

Pensionären Björn Enström, som reser regelbundet med Waxholmsbolagets båtar, fick för ett par veckor sedan ett märkligt besked av kafépersonalen på M/S Vånö: vatten är inte längre gratis ombord utan måste köpas.

– Jag blev skitförbannad. Jag har själv jobbat på sådana båtar och vatten är ju faktiskt, än så länge, ganska fritt i det här landet, säger Björn Enström.

Enligt uppgift ska Blidösundsbolaget, som kör de flesta Waxholmsbåtar, för någon månad sedan ha fattat det drastiska beslutet om totalförbud mot att skänka bort dricksvatten ombord på båtarna.

Björn Enström uppger att de besättningsmedlemmar han talade med egentligen ville ge honom ett glas vatten men att de inte vågade bryta mot de nya reglerna.

För att få en förklaring kontaktade Skärgården Region Stockholms trafikförvaltning som efter kontroll uppgav att Blidösundsbolaget dementerar uppgifterna.

– Det är klart att man får en mugg vatten om man ber om det, säger Claes Keisu, pressansvarig på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

För en dryg vecka sedan var dock Filip af Malmborg, Svartlöga, med om samma sak som Björn Enström, fast nu på Blidösundsbolagets M/S Sjögull och även på det fartyget tycktes besättningen vara obekväm med vattenförbudet.

– Det är tortyr att inte ge ut vatten i denna sommarvärme, säger Filip af Malmborg.

Efter de motstridiga uppgifterna bestämde sig Skärgårdens redaktion för att undersöka saken och följde därför med på två olika turer med Blidösundsbolaget. Dels med M/S Sjöbris, dels med M/S Sjögull. På båda fartygen bad vi om ett glas vatten och vid varje tillfälle blev tidningens utsände nekad gratis kranvatten och uppmanad att i stället köpa vatten på flaska.

Skärgården har förgäves sökt Jonna Vapola, restaurang- och försäljningschef på Blidösundsbolaget upprepade gånger för att få en förklaring. I stället kontaktades Transdev som äger Blidösundsbolaget.

Dricksvattenförbudet på båtarna är nyheter för Stefan Johansson, pressansvarig hos Transdev. Enligt honom har det skett ett missförstånd då bolaget endast fattat beslut om att ta bort vattenkarafferna i båtarnas kafeterior.

– Då får vi se till att gå ut med tydliga direktiv internt. Det är helt okej att bjuda våra passagerare på ett glas vatten, säger han och fortsätter:

– Ber man om vatten i kafeterian så får man självklart det – om man är jättetörstig eller om man behöver ta medicin, eller så. Man kan även dricka vatten från handfaten på toaletterna.

Källa

Foto: Radio Nynäshamn

spot_img
spot_img

Populär

Mer som detta

Högt antal A-traktorer underkända vid besiktning

En rapport från P4 Kalmar avslöjar att en betydande...

Sveriges vägar i förfall: Expert larmar om ökande potthålsproblem

Alarmrapporter strömmar in från hela Sverige. Enligt experter faller...

Trots motstånd från männen, startade hon företaget.

Helena Samsioe, känd som Sveriges drönardrottning, har snabbt lockat...