2024-11-03 07:00:00
Segelfartyg samlingspunkt i Öregrund – Tidningen Skärgården
Foto: Tidningen Skärgården
Skonaren S/Y Wetsera byggdes 1891 och döptes efter baronessan Maria Vetsera. Skeppet ligger i Öregrunds hamn och fungerar som en flytande allaktivitetslokal för unga i Öregrunds kommun. 2026 ska hon vara redo för nya äventyr till sjöss.
– Fartyget är en råsegelskonare med råsegel på den förliga masten och slätsegel på den aktra. Totalt kan 17 segel sättas, berättar Johan Lindqvist, ordförande i föreningen Wetseras vänner.
Fartyget byggdes som en traditionell skonare på Vikens varv i Skåne 1891. Hon fick en motor installerad 1927 och blev därefter nerriggad till galeas.
– Bo Nyman i Tyresö köpte henne i början av 60-talet. Hon byggdes om till lustfartyg på Holms varv i Råå där hon fick sitt nuvarande utseende.
Fartyget ägdes från mitten på 1970-talet av Folke Dage som gjorde Östhammar till dess hemmahamn. 2010 köptes hon av ett antal Öregrundsbor som bildade den ideella föreningen ”Wetsera vänner” som totalrenoverade fartyget. Idag ligger hon vid egen brygga i Öregrunds hamn.
– Redare och beställare av fartyget var från Höganäs.
Från början fraktade hon styckegods senare sand, kalksten och spannmål med mera och var registrerad för trafik på Västkusten och Östersjön.
Att renovera, bygga om och reparera Wetsera, har bjudit föreningen på stora utmaningar eftersom fartyget visade sig vara i sämre skick än väntat. När hon togs upp 2013 var förhoppningen att renoveringen skulle ta högst ett halvår. Trots obehagliga överraskningar och oväntade kostnader avskräcktes inte medlemmarna att fortsätta det tålamodskrävande arbetet. Ekvirke från den kungliga odlingen på Visingsö användes för att förnya bordläggningen.
– En totalrenovering gjordes på 60-talet och därefter av föreningen på 2010-talet. Reparationer och förbyggnad har gjorts löpande under åren med bland annat nyinstallation av motor och ny rigg.
De största bidragsgivarna i projektet är Allmänna arvsfonden och Upplands Leader (EU), men även andra. Nettointäkterna från de år Wetseras vänner ansvarat för Öregrunds gästhamn har också varit en del i finansieringen.
Vad är meningen med projektet?
– Huvudskäl och varför allt en gång började var att vi ville ge Öregrund ett eget segelfartyg i vår fina hamn. Därefter har aktiviteterna utökas och båten fungerar bland annat som lokal för ungdomsverksamhet.
Ligger fartyget bara vid kaj?
– I avtalet med Allmänna Arvsfonden ska hon ligga vid kaj till 2026. Därefter får hon släppa på förtöjningarna och gå till sjöss. Hon är byggd och renoverad för att segla eller gå för motor, berättar Johan Lindqvist.
Den ideella Föreningen Wetseras vänner driver projektet med i dagsläget 76 medlemmar. Många entusiaster har också varit aktiva genom åren och hjälpt till på ideell basis. Man har även hyrt in några båtbyggare för de större jobben.
– Det var riktigt kul när hon sjösattes på nytt 2021 efter flera år på land. I dagsläget arbetar vi med att göra all inredning färdig och göra henne redo för att segla. Hon är mycket uppskattad där hon ligger som ett smycke. Hon blir ofta fotograferad och finns på många Facebook/Instagramsidor. År 2022 fick vi Östhammars kulturpris som vi är mycket tacksamma för och ser som en rejäl uppskattning.
Hur når ni fram till ungdomarna?
– Ungdomarna har än så länge inte kunnat göra så mycket åt fartyget, men vi har många olika aktiviteter som övernattningar och sjöscoutmöten på fartyget. Vi planerar att engagera ungdomarna mer ju närmare vi ska ut och segla så de lär sig sätta segel med mera. Vi har än så länge bara gått för motor från varvet till bryggan, men om några år så…Vi fortsätter med renoveringen och ungdomsverksamheten tills vi kan gå ut och segla på allvar, säger Johan Lindqvist.
Fartyget ska vara en mötesplats för fritidsaktiviteter, kurs- och utbildningsverksamhet och finns tillgänglig för möten, kalas, kurser med mera. Barn- och ungdomsverksamheter kan låna skeppet utan kostnad där det ligger i hamn.
Nya spännande äventyr väntar det renoverade fartyget med både unga och äldre besättningsmän. Bon voyage!
Källor: Föreningen Wetseras vänner
Källa: Tidningen Skärgården