2025-02-20 07:00:00
Ris och ros till regeringen
Foto:Peter Augustsson
KRÖNIKA. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har fått den otacksamma rollen att fungera som en svensk Badgad Bob. När hon vid sällsynta tillfällen fångas av en kamera försvarar hon hårdnackat det svenska miljöarbetet samtidigt som det konsekvent nedmonteras. Till exempel lyckades hon formulera en nedskärning av bekämpandet av främmande invasiva arter i vatten med 80 procent som ett bevis på att regeringen tar frågan om främmande arter på allvar.
Regeringens nej till havsbaserad vindkraft och ensidiga fokus på ny kärnkraft har också mött kritik. Kritiken mot regeringen kommer inte enbart från miljöorganisationer, till exempel riktade även Klimatpolitiska rådet skarp kritik i en rapport förra året. Kollegan jordbruksminister Peter Kullgren (KD), har heller inte rosats för sitt arbete. Till exempel kan hans hållning i frågan om sillkvoter i bästa fall beskrivas som flat. I oktober förra året blev han dessutom KO-anmäld av Socialdemokraterna för att ha röstat ja till dubblerade fiskekvoter för sill i centrala Östersjön, trots att riksdagens EU-nämnd beslutat att han skulle föra en restriktiv linje. Till ministerns försvar ska sägas att beslutet om kvoter inte är något Sverige enbart kan råda över, kvoterna hade höjts hur Peter Kullgren än röstat.
När det gäller frågor vi själva råder över så har regeringen ändå tagit fram några viktiga åtgärder. Till exempel har regeringen verkat för en utflyttning av trålgränsen, vilket är bra för vi behöver bli mycket bättre på att värna vårt lokala småskaliga fiske. Man har även gett Naturvårdsverket i uppdrag att underlätta jakt som skyddar sårbara fiskbestånd. Myndigheten ska även lämna förslag på åtgärder för att begränsa säl- och skarvpopulationer. Jag är personligen i allmänhet inte förtjust i att skjuta bort problem, men i det akuta läge vi har för flera fiskarter är det nödvändigt. Men tillåter vi jakt ska vi också tillåta att man tar hand om de skjutna djuren. Det är en självklarhet, men tyvärr är handel med sälprodukter förbjudet, vilket försvårar jakten och kan uppfattas som oetiskt av jägarna. Det är bra att Peter Kullgren står bakom en ändring av lagen som beslutas på EU-nivå. Kritiken mot att ”skjuta och slänga” sälar har pågått under många år, men EU-kommissionen har nu till slut öppnat för att se över lagstiftningen.
Regeringen satsar även på mer forskning kring hur skarvar och sälar påverkar fiskbestånden. Det är bra, det behövs mer forskning. Kvalificerade gissningar eller sunt förnuft kan låta bra, men inte sällan är verkligheten inte som vi vill att den ska vara eller som vi tror att den är. Nästa år är det val igen. Förhoppningsvis får vi en regering, oavsett partifärg, med ett ännu större fokus på att bevara biologisk mångfald, hotade fiskbestånd och småskaligt fiske.
Inlägget Ris och ros till regeringen dök först upp på Tidningen Skärgården.
Källa: Tidningen Skärgården