Politiker lyfter frågan om färdtjänst till öarna

Förra veckan rapporterade Skärgården om den bristfälliga färdtjänsten för de öbor som har rullstol. Nu ska ärendet tas upp, meddelar en representant för Region Stockholm.

I en artikel i förra veckans tidning var Stefan Ljungberg, från Ingmarsö, kritisk mot regionen. Kritiken bottnade i att rullstolsburna skärgårdsbor med beviljad färdtjänst inte kan ta sig mellan sin hemö och fastlandet. Detta till följd av att regionen inte har upphandlat några rullstolsanpassade taxibåtar. Karl Henriksson (KD), andre vice ordförande i färdtjänstutskottet, menar att alla typer av trafik bör vara tillgänglighetsanpassade. Uppgifterna om att färdtjänsten i Stockholms skärgård brister är något nytt för honom.

– Jag kan definitivt se att om vi har upphandlat taxibåtar som inte kan ta kunder med rullstol, då har vi ett problem som vi behöver hantera. Den frågan ska jag ta upp vid nästa färdtjänstutskottsammanträde, säger Karl Henriksson.

Han poängterar dock att det är skillnad på färdtjänst och sjukresor. Vid sjukresor är det, enligt Karl Henriksson, hälso- och sjukvårdsnämndens regler som gäller, även om själva resorna utförs av färdtjänsten. Tanken med färdtjänsten är, å sin sida, att den ska ersätta den allmänna kollektivtrafiken för de som inte kan åka med allmän kollektivtrafik.

– Om du inte kan åka med en vanlig Waxholmsbåt, då ska färdtjänsten gripa in. Kan du åka med Waxholmsbåt så är färdtjänsten snarare det som gör att du kan ta dig till den båten.

Karl Henriksson medger att han inte är någon expert gällande sjukresor och att han, således, inte har full koll på exakt vilka lagar och regler som gäller där. Vidare menar han att möjligheterna för honom som oppositionspolitiker är begränsade.

– Det är Jens Sjöström (S, ansvarigt regionråd, reds. anm.) som har möjlighet att komma till förvaltningen, så här mellan sammanträdena, och säga att ”Det här ska vi åtgärda”.

Skärgården har sökt Socialdemokraterna i Region Stockholm. Pressekreterare Ellen William-Olsson uppger att många är på semester, men att partiet ska återkomma med en kommentar så snart som möjligt.

Källa

spot_img
spot_img

Populär

Mer som detta

Högt antal A-traktorer underkända vid besiktning

En rapport från P4 Kalmar avslöjar att en betydande...

Sveriges vägar i förfall: Expert larmar om ökande potthålsproblem

Alarmrapporter strömmar in från hela Sverige. Enligt experter faller...

Trots motstånd från männen, startade hon företaget.

Helena Samsioe, känd som Sveriges drönardrottning, har snabbt lockat...