2024-11-04 15:07:00
Ny teknik kan rädda vindkraften i Östersjön
Foto: Tidningen Skärgården
105 planerade vindkraftverk 55 kilometer utanför Sandhamn får nu nej av regeringen, tillsammans med ytterligare 12 projekt i Östersjön. Foto: Statkraft, bild från Sheringham Shoal utanför Storbritannien.
Regeringen säger nej till vindkraft i Östersjön av säkerhetsskäl. Men vindkraften och försvaret kan samarbeta, menar Markus Norström, som grundat företaget Elevated Launch. Nästa år ska han visa upp sina idéer för försvaret.
Regeringen avslog i dag ansökningarna för att bygga 13 havsvindkraftsparker i Östersjön.
– Regeringen har bedömt att det leder till oacceptabla konsekvenser för Sveriges militära försvar att bygga de aktuella projekten i Österjöområdet, sa försvarsminister Pål Jonsson på presskonferensen.
Bland de projekt som fått nej från regeringen finns vindkraftsparken Baltic Offshore Delta North, 55 kilometer öster om Sandhamn. Den ska omfatta upp till 105 bottenfasta vindkraftverk på ett cirka 377 kvadratmeter stort område. Som ett direkt resultat av regeringens besked meddelade även projektbolaget Freja Offshore att man avslutar arbetet med projekten Dyning, 45 kilometer sydöst om Oxelösund, samt Cirrus, 50 kilometer söder om Karlskrona.
”Vi beklagar regeringens beslut att avslå tillstånd till de projekt vi har i Östersjön. Naturligtvis respekterar vi Försvarsmaktens bedömning utifrån ett säkerhetsperspektiv, men tror samtidigt starkt på att det är möjligt att samexistera. Detta har bland annat gjorts framgångsrikt i Storbritannien”, skriver Statkraft, som ansökt om Baltic Offshore Delta North, i ett mejl.
Men nystartade Elevated Launch kan ha lösningen på konflikten mellan vindkraft och försvar.
– Försvarsmakten sätter fingret på hur viktigt det är att vi har full koll på luftrummet över Östersjön. I stället för att vara i vägen för befintliga radar och signalspaningssystem kan vindkraftverk utgöra en bas för nya system som tack vare framskjutet och upphöjt läge i stället förbättrar lägesbilden, säger grundaren Markus Norström.
Elevated Launch har utvecklat flera patent för hur man kan integrera olika typer av försvarssystem i vindkraftparker.
Det handlar om sensorer och det man kallar för telekrigssystem. Det är drönare och autonoma undervattensfarkoster, som kan integreras med vindkraftparker och skickas i väg på bland annat spaningsuppdrag.
Markus Norström:
– Ett vindkraftverk är ett stort torn, ofta ute i havet. Det har el, det har kommunikation i form av fiber och radiolänk som back-up.
– Det har reservkraft i form av batterier som ofta är inbyggda i vindkraftverk. Och sammantaget så är det här en fantastiskt bra plattform för olika typer av försvarssystem.
– Läget och höjden ger systemen större räckvidd och totalkostnaden blir låg tack vare att man samnyttjar infrastruktur.
Tidigare har Elevated Launch har fått ekonomiskt stöd av Energimyndigheten för en förstudie som genomfördes tillsammans med bland annat vindkraftsbranschen, försvarsmaterielindustrin, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Totalförsvarsstiftelsen och Försvarsmakten.
Förstudien visar på vinster både för energiförsörjning och försvarsförmåga om man kan få samexistensen mellan försvar och vindkraft att fungera.
Nyligen beviljade Försvarsmakten och Vinnova finansiering så att Elevated Launch kan demonstrera sina lösningar. Demonstrationen ska ske i samband med Almedalsveckan på Gotland nästa sommar.
– Det finns en del tekniska och legala frågor som måste lösas, säger Markus Norström.
– Men Försvarsmaktens engagemang bekräftar potentialen för vårt system och försvarets vilja att bidra till att vända den här målkonflikten till en synergi.
Källa: Tidningen Skärgården