Lägg elen åt sidan: De främsta fördelarna med små kärnreaktorer

Glöm elproduktionen. Den är bara instegsporten till de små modulära reaktorernas potential, menar experterna. Det är i de industriella processerna de stora vinsterna kan göras, förklarar Janne Wallenius, medgrundare av Blykalla, för TN.

En av de första sakerna man måste förstå när man värderar kärnkraft är att elektricitet bara är ett av flera olika tillämpningsområden. Av klyvningen bildas värme (termisk effekt), som sedan kokar vatten till ånga. Först därefter drivs ångan genom en turbin för att bilda elektricitet (elektrisk effekt), på samma sätt som andra klassiska värmekraftverk där vatten i stället hettas upp med andra energikällor som exempelvis kol, olja, gas eller biomassa.

I ett vindkraftverk får man inte denna värme eftersom det är rörelseenergin från rotorbladen som i generatorn omvandlas till elektricitet och i solceller uppstår elektrisk spänning mellan solcellens framsida och baksida när stålarna träffar panelerna.

I ett kärnkraftverk är den elektriska effekten, beroende på reaktorteknik, ungefär 33-45 procent av den termiska effekten och därmed finns en potential att uppnå en mycket högre effektivitet om man använder ångan direkt i stället, eller för den skull andra värmebärare, vilket vi kommer till i artikeln.

För små modulära reaktorer är detta avgörande eftersom de nya designerna möjliggör helt andra tillämpningar och placeringar. Industrin använder i dag fossila kraftslag för att producera värme till en mängd olika processer där kärnkraften kan vara med och konkurrera.

– Det är där som den här tekniken kommer att visa sin fulla potential, säger Janne Wallenius, medgrundare av Blykalla till Tidningen Näringslivet.

Läs mer: HÄR

spot_img

Populär

Mer som detta

De nya fattigpensionärerna – Beroende av sina barn

Man trodde att de äldsta kvinnorna, som hamnat i...

Preliminära resultat av folkomröstningen om hemtjänsten

Vi har nu de preliminära resultaten från folkomröstningen om...

Felaktigt beslut om hemtjänst i Nynäshamn upphävt av Förvaltningsrätten

En grupp invånare i Nynäshamn, har framgångsrikt överklagat ett...

EU-valet och Folkomröstningen 9 juni 2024

Hej alla invånare och radiolyssnare i Nynäshamns kommun! Vi på...