Industriföretag riskerar personalminskning på grund av Teslakonflikten

Sympatiåtgärder i Strejk Slår Hårt mot Hydro Extrusions – Komponenttillverkare till Teslafabrik Riskerar Personalneddragningar, VD Jonas Bjuhr Uttrycker Oro.

Hydro Extrusions, som tillverkar komponenter till en Teslafabrik i Tyskland, drabbas hårt av sympatiåtgärder i strejken. Nu varnar vd:n Jonas Bjuhr för risk för personalneddragningar. Detta trots att bolaget har kollektivavtal och inte kan påverka utgången av konflikten.

Alunimiumprofiltillverkaren Hydro Extrusion i Vetlanda är ett av företagen som hamnat i kläm i Teslakonflikten. Trots att företaget har kollektivavtal för sina anställda tvingas de stoppa tillverkningen av avgörande komponenter till Teslabilar. Vd:n Jonas Bjuhr befarar att stoppet kan leda till personalneddragningar.

– Jag önskar att jag kunde säga nej på den frågan, men det finns en risk för neddragningar om det här håller i sig, säger han till TN.

Företaget hoppas på en snabb lösning i konflikten.

– Om konflikten drar ut på tiden får det negativa konsekvenser för Hydro men även andra företag som konkurrerar på den internationella marknaden, säger presschefen Anders Vindegg.

”De drabbas trots att de inte är en del av den här konflikten.”

Jonas Hagelqvist är vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen IKEM, där Hydro Extrusions är medlemmar. Han konstaterar att enligt den svenska modellen kan fackförbund gå i konflikt för att ett företag ska teckna kollektivavtal.

− Vi har inga synpunkter på konflikten som sådan. Det är en helt legitim konflikt från IF Metalls sida. De vill få till ett kollektivavtal och de tar till stridsåtgärder för att få det, säger han till TN.

Men samtidigt konstaterar Jonas Hagelqvist att Hydro Extrusions, som har tecknat kollektivavtal, blir drabbat.

− De drabbas trots att de inte är en del av den här konflikten. De står helt utanför, de kan inte påverka konflikten och de kan inte verka för att den ska ta slut, säger han.

Jonas Hagelqvist poängterar att Hydro Extrusions enda koppling till Tesla är att de levererar en komponent till en fabrik i Tyskland.

− Vi tycker inte att det är en rimlig konsekvens att ett företag som sköter sig ska bli utsatt på det här sättet, säger han.

Generösa konfliktregler

Jonas Hagelqvist menar att de svenska konfliktreglerna, där facken kan ta till långtgående sympatiåtgärder, är för generösa……. Läs Mer : HÄR

spot_img
spot_img

Populär

Mer som detta

Högt antal A-traktorer underkända vid besiktning

En rapport från P4 Kalmar avslöjar att en betydande...

Sveriges vägar i förfall: Expert larmar om ökande potthålsproblem

Alarmrapporter strömmar in från hela Sverige. Enligt experter faller...

Trots motstånd från männen, startade hon företaget.

Helena Samsioe, känd som Sveriges drönardrottning, har snabbt lockat...