Extra kontroller vid skolstart

Under vecka 33 genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus hastighet. Kontrollerna genomförs bland annat vid skolor, i bostadsområden och i stadscentrum.

Skolan startar på många håll i landet och många är tillbaka från semestern vilket innebär att det rör sig mycket folk på gatorna till och från arbetet och på skolvägen. För att öka säkerheten på våra vägar, satsar polisen extra på att kontrollera trafiken, framför allt när det gäller hastighet.

Vägar med lägre hastigheter i fokus

– Hastighetsbegränsningarna finns av en anledning och små överträdelser kan vara förödande. Det är många barn som nyss har börjat skolan och som är ovana att röra sig i trafiken. De ska få en trygg skolstart och det innebär också att de ska kunna känna sig trygga på vägarna, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Kontrollerna koncentreras till platser där det råder lägre hastigheter och där det är många människor i rörelse, till exempel 30-sträckor vid skolor, i bostadsområden och i stadscentrum.

– Trafiken är vårt gemensamma vardagsrum där vi får samsas och ta hänsyn till varandra för att det ska vara säkert och kännas tryggt. Och det är något vi alla kan bidra till genom att hålla hastighetsbegränsningarna, säger Ursula Edström.

Ett led i Nollvisionsarbetet

Enligt Trafikverket har en oskyddad trafikant goda chanser att överleva en kollision med en bil som kör 30 km/h. Vid 50 km/h är chansen däremot marginell.

– Hastighetskontroller är för polisen ett av de viktigaste arbetssätten för att bidra till Nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Vi kommer under veckan synas extra mycket i trafiken, och hoppas att detta bidrar till att fler håller hastighetsbegränsningarna, säger Ursula Edström.

Kontrollerna kommer att genomföras både synligt med laserinstrument vid vägkanten och dolt med genomsnittshastighetsmätare i båda målade och civila polisbilar samt motorcyklar.

Foto: polisen.se

Kallä

spot_img

Populär

Mer som detta

Militärutgifterna fortsätter att stiga i spår av ökad osäkerhet

År 2023 spenderade världen 2443 miljarder dollar på militär,...

Campus Nynäshamn startar en ny utbildning inom marinel.

Campus Nynäshamn tar ännu ett steg mot att stärka...

Carina Lundberg Uudelepp ny kommundirektör i Nynäshamns kommun

Nu är det bestämt att Carina Lundberg Uudelepp blir...

Medieinvesteringarna stiger i mars – digitala plattformar når rekordnivåer

Under mars månad ökade pengarna som satsas på reklam...