Allt fler unga konstnärer tar plats i Galleri Lagårn

2025-07-20 07:00:00

Allt fler unga konstnärer tar plats i Galleri Lagårn

Thumbnail

Foto:Tidningen Skargarden

Fler unga konstnärer än någonsin ställer ut på årets sommarutställning i Galleri Lagårn på Ingarö. Ett generationsskifte anas i det gamla fähuset – en plats som tack vare lokalt engagemang gått från rivningshotad till en levande mötesplats för konstnärer i alla åldrar.

Längs en smal grusväg på Ingarö, omgiven av vatten och grönska, står en gammal röd ladugård. Platsen kallas Fagerholm, och ladugården –med sitt tegelklädda tak och sina snedhängda dörrar – bär spår av hundra års arbete, slit och tystnad. En gång i tiden hyste byggnaden traktens hästar, kor, höns och grisar. Just nu rymmer den något annat: konstverk i bland annat akvarell, trä och textil.

17 Katarina Schoerner CarrGalleri Lagårns sommarutställning är i full gång, och i år märks ett skifte i deltagarlistan. Bland de 19 utställare som deltar återfinns flera nya, samt ovanligt många unga, konstnärer. Till de yngre nykomlingarna hör bland annat Valter Ek, Lisa Konrad Gustafsson, Ester Svärd och Linnéa Hellman Öhman.

Och då menar jag ung i sådana här sammanhang, när man är under 50, skrattar Katarina Schoerner Carr, ordförande i föreningen Lagårns Vänner. Kulturföreningar bärs upp av äldre människor, men här har vi faktiskt lyckats locka rätt många unga, säger hon.

Katarina vill luckra upp indelningen av människor i kategorier och fack. Hon tror att vi lär oss mest om vi umgås generationsöverskridande. 

17 Gunnela SeJag vill inte bara umgås med människor i min egen ålder utan med människor i alla åldrar. Det måste vara det optimala som gör att vi får ett utbyte av varandra. Det är väldigt lätt att hamna i något slags seniorfack, säger hon.

I ladugården gäller just detta. Oavsett ålder eller erfarenhet är den gemensamma nämnaren platsen, en ladugård med historia, förvandlad till konsthall tack vare lokalt engagemang. Här är alla välkomna. 

Byggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet som en del av Fagerholms gård. Under nästan ett sekel fungerade den som ladugård i traditionell mening, komplett med stall, fähus och hönsburar. Men när djuren försvann och gårdens drift upphörde började byggnaden sakta förfalla. På 1960-talet stod ladan tom. Vissa i bygden tyckte det var lika bra att riva den.

Det fanns till och med förslag på att låta brandkåren elda ner den mot en avgift på 300 kronor, berättar Katarina Schoerner Carr. 

17 Konstutlning2025I stället bildades föreningen Lagårns Vänner. Först skedde bara mindre räddningsinsatser, men efter ett längre uppehåll togs renoveringsarbetet upp igen på 2000-talet. Idén att använda huset som konsthall föddes gradvis. 2014 hölls den första utställningen i Galleri Lagårn, med ett fåtal deltagare och ett enkelt upplägg. Trots det kom oväntat många besökare. Sedan dess har sommarutställningen blivit en återkommande tradition och en del av kulturlivet på Fagerholm. 

Föreningen består idag av 197 medlemmar som deltar i allt från vinprovning, till pubkvällar och yoga, och nu används hela byggnaden – från fähusets båsfördelning till höskullens bjälkar.  Ljuset faller in genom väggspringorna, plankgolvet knarrar under fötterna, och doften av trä och damm ligger kvar i rummet. Utställningsrummen har inte byggts om nämnvärt. Den rustika miljön är en viktig del av upplevelsen.

Det här huset bär på åratal av historia och människor ur flera generationer, det är vad som gör platsen så speciell, säger Katarina Schoerner Carr.

Utställningen 2025 innehåller ett brett urval tekniker och uttryck – målningar, skulpturer, slöjd, fotografi, textil, musik och litterära verk. Några av konstnärerna bor i trakten, andra inte. En del är yrkesverksamma inom konsten, andra arbetar med något helt annat.

Vi konkurrerar inte, utan vi hjälper varandra, och det är ett antal enskilda detaljer som gör helheten, med en mängd olika kreativa uttryck. Allt detta skapar en massa positiv energi såklart, säger Katarina Schoerner Carr. 

17 LisenBengtssonAtt fler unga deltagare än tidigare valt att ställa ut i år är inte något som föreningen aktivt har arbetat för. Men en som brinner för unga konstnärer är Lisen Bengtsson, vars dotter Calinne Hoffmann och släktingen Valter Ek, båda ställer ut i år. Calinne och Valter har hittat dit via Lisen, som gärna stöttar dem i deras konstdrömmar. 

Det är svårt att bli erkänd i professionen och tjäna pengar på det, men jag försöker uppmuntra dem till att klara det även om det kan innebära mycket hårt slit. Galleri Lagårn är en fantastisk mötesplats som ger unga konstnärer ett forum, säger Lisen Bengtsson.

Utställningen pågår till och med den 27 juli. För många besökare har det blivit en sommartradition att stanna till vid ladugården, se årets verk och prata med konstnärerna. För andra är det ett nytt inslag i landskapet, något som dyker upp längs vägen mitt i grönskan.

Att Galleri Lagårn finns kvar, är resultatet av långsiktigt arbete. Att det nu fylls av unga konstnärer, är kanske ett tecken på framtid. En ladugård som överlevt rivningshot, återtagits av sina grannar, och långsamt blivit en plats där olika generationer möts – i konsten, och i vardagen.

Text och foto: Irma Burmester

Inlägget Allt fler unga konstnärer tar plats i Galleri Lagårn dök först upp på Tidningen Skärgården.

Källa: Tidningen Skärgården

spot_img

Populär

Mer som detta

Annons: Vikten av arbetskläder för kvinnor inom utomhus- och manuella yrken

2025-07-20 09:37:00Annons: Vikten av arbetskläder för kvinnor inom utomhus-...

Värmen torrlägger sjömackarna

2025-07-22 15:26:00Värmen torrlägger sjömackarna Foto:Jonas Hållén Det fina vädret skapar en...

Kampanj mot bränder i skärgården

2025-07-22 07:00:00Kampanj mot bränder i skärgården Foto:Jonas Hållén Torkan har lett...

Skärgårdsvin med fransk touch på Torö 

2025-07-21 07:00:00Skärgårdsvin med fransk touch på Torö  Foto:Ingrid Hedman Går det...