Fart och fläkt på Torö matskola

2025-10-26 07:00:00

Fart och fläkt på Torö matskola

Thumbnail

Foto:Stine Christophersen

Det hackas och rörs om medan frågor, skratt och glada tillrop ekar genom lokalerna, när fjorton små kockar mellan åtta och elva år ger sig i kast med professionell matlagning.

På Torö matskola sjuder hungern efter kunskap i kapp med innehållet i kastrullerna.

Klockan är kvart i nio en lördagsmorgon. Idag ska det lagas ketchup från grunden, smördegsknyten med fetaostfyllning och marinerad klyftpotatis.

Bakom matskolan står paret Niki Kringos och Sebastiaan Meijer, som även driver kulturell verksamhet i Torö skolas lokaler – där de också bor. Sebastiaan har en musikstudio och Niki håller kurser i keramik och tovning. De flyttade hit för tolv år sedan. Ett val de gjorde eftersom kvadratmeterpriset gav dem möjlighet till en helt annan livsstil än den som erbjöds i Stockholms innerstad, där de bodde tidigare.

Idén till matskolan föddes när de försökte hitta en matlagningskurs till sin son.

Det fanns ingenting för barn under tolv, så då tänkte vi: vi startar en egen, säger Niki.

Nu deltar båda barnen, Luca tio år, och Maggie åtta år, i kursen.

KODAK Digital Still CameraDagen börjar med en kort genomgång av teori i skolans biosalong. Några av deltagarna är lite trötta när de anländer men en kvart senare verkar det vara glömt. Det pratas smaker och köksmått. Information blandas med roliga fakta och skojiga bilder på bioduken. 

Vet ni att människan består av 80 procent vatten? Och vet ni vad, så är det också med potatisen, berättar Niki, och fortsätter:

Potatis är dessutom det första NASA försökt odla i rymden.

Stämningen är uppspelt när barnen sätter fart mot kökslokalerna, efter en snabb repetition av kökshygien – och hur man använder en vass kniv.

På tomten finns även ett odlingsland. Niki och Sebastiaan är båda forskare på KTH, och brinner för att väcka nyfikenhet och upptäckarglädje hos barnen.

Vår dotter Maggie tyckte det var jättekul när hon förstod hur man odlar. Att man kan sätta en gammal, skrumpen potatis i jorden – och sen växer det upp fler, säger Niki.

Och det är viktigt att lära sig vart maten kommer ifrån.

KODAK Digital Still CameraRåvaror från odlingen har använts vid flera kurstillfällen, barnen har bland annat hämtat morötter och klippt ner sin egen gurka. Övriga ingredienser handlar paret själva. Några varuleveranser får de inte.

Det här är Torö. Hit kommer ingenting, säger Sebastiaan och skrattar.

Förutom kunskap vill Niki och Sebastiaan att barnen ska få med sig självförtroende och matglädje.

Jag älskar mat, det är en stor och viktig del av livet. Och man har bara några år på sig – sedan blir de tonåringar, och då kan det vara svårare, säger Niki.

Bakom matskolan ligger ett idogt arbete. Under sommaren har de renoverat ett av husen på fastigheten för att det ska uppfylla alla krav och fungera för verksamheten. Köksstationer har specialbyggts och alla ytor är nymålade och kaklade.

Vi har jobbat hela sommaren med att färdigställa allt, det blev klart sista dagen innan vi skulle tillbaka till skola och jobb. Det var mycket att göra men när man ser hur glada alla barnen blir när de kommer hit känns det verkligen värdefullt, säger Niki.

Utöver det har de behövt sätta sig in i en uppsjö av regelverk.

Allt här måste uppfylla samma standard som gäller för restauranger, säger Sebastiaan.

Nu sjuder det ur kastruller, hackas, rörs och smakas av när de fjorton unga kockarna arbetar frenetiskt med sina uppdrag.

Egentligen är det sexton deltagare, men två kunde inte komma idag, säger Niki.

KODAK Digital Still CameraAtt samsas i köket är inget problem.

Alla gör sina egna rätter, så det går bra, säger Sonja, elva år. Hon når den översta hyllan och hjälper Maggie att ta ner en bunke.

En ljuvlig doft sprider sig i lokalerna när plåt efter plåt med gyllenbruna smördegsknyten tas ut ur ugnen. Elise 9 år, hämtar ett paket passerade tomater.

Nu ska jag göra ketchup.

Vid bänkarnas överkant hänger laminerade receptkort som barnen följer. Recepten är Nikis och korten har testats på de egna barnen.

Vi brukar se om de förstår recepten och justera dem om det behövs innan vi använder dem på kursen, säger Niki, men poängterar att det inte gör något om det blir fel.

Det är okej om det inte blir som receptet och det är också okej att misslyckas, då gör man det bättre nästa gång. 

Här lär sig barnen att arbeta med smaker. 

Jag tycker det är kul när jag ser att de till exempel förstått att för mycket vinäger kan jämnas ut det med mer socker. Då kan de prova sig fram.

Flera av deltagarna har också börjat laga mat hemma. 

En förälder berättade att hennes son kom hem och visade henne hur man gör japansk omelett efter att vi haft sushi på schemat, säger Niki.

KODAK Digital Still CameraRunt tolvtiden är barnen färdiga med alla sina maträtter. Arbetsbänkarna städar de själva. När det är gjort kan de sätta sig i matsalen för att njuta av dagens skapelser. 

Även om alla städar sina egna arbetsplatser finns det en hel del kvar till kurshållarna att ta tag i. Efter varje kurstillfälle står Niki och Sebastiaan ansikte mot ansikte med ett gediget diskberg.

Det tar ungefär fyra timmar. Halva dagen går åt till kursen andra halvan till det här, säger Sebastiaan. Han är glad att de installerat dubbla diskmaskiner.

Sonen Luca tröttnar inte. När de övriga kursdeltagarna lämnat har han nya planer. En skärbräda och bunke med äpplen åker fram.

– Nu ska jag göra en äppelpaj.

Inlägget Fart och fläkt på Torö matskola dök först upp på Tidningen Skärgården.

Källa: Tidningen Skärgården

spot_img

Populär

Mer som detta

Kärnkraft längs kust och i skärgård

2025-10-25 07:00:00Kärnkraft längs kust och i skärgård Foto:Jonas Hållén Regeringen vill...

Ett stycke svensk flyghistoria byter ägare

2025-10-24 16:22:00Ett stycke svensk flyghistoria byter ägare Foto: Kustbevakningen Den 9...

Framkomlighet i fokus i Värmdöstyrets budget

2025-10-24 07:00:00Framkomlighet i fokus i Värmdöstyrets budget Foto:Ylva Bergman “Ett framtidsinriktat...

Branden på Svartlöga: ”Ett rent inferno”

2025-10-23 13:00:00Branden på Svartlöga: ”Ett rent inferno” Foto:Ylva Bergman Söndagen den...

Hello World