Beredskapsveckan i Nynäshamn uppmanar till övning av hemberedskap

Årets beredskapsvecka fokuserar på att öva

Har du övat din hemberedskap någon gång? Om inte är det dags att göra det nu. Idag startar årets beredskapsvecka som i år fokuserar lite extra på att öva.

Att ha en bra hemberedskap innebär att om du är frisk och fungerande ska du kunna klara dig utan hjälp från samhället i upp till en vecka. Vid en allvarlig samhällsstörning behöver kommunen inledningsvis prioritera sina resurser till att hålla igång samhällsviktiga verksamheter som förskola, skola, vård och omsorg samt att se till att de som är allra skörast får den hjälp de behöver. Men med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre.

Vad innebär det för dig?

Det innebär flera saker men bland annat att du behöver säkerställa att du har en plan för hur du ska ordna mat och vatten från ett par dagar upp till en vecka. Också för hur du ska hålla dig uppdaterad när de vanliga kanalerna inte fungerar och hur du ska värma dig och ditt hem om det är kallt ute under en vecka.

Öva på din hemberedskap!

25 september och 2 oktober är det beredskapsvecka, en nationell kampanj av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som i år fokuserar den lite extra på att öva. Veckan blir därför ett utmärkt tillfälle för dig att öva och se över din egen beredskap. På sidan ”Din krisberedskap” har vi samlat information, tips och länkar som kan vara bra att titta på när du ser över din hemberedskap.

Hur övar kommunen på sin beredskap?

Kommunen ser regelbundet över sin beredskapsplanering. Vårt krisarbete utgår från ansvars-, likhets- och närhetsprinciperna som kortfattat innebär att de verksamheter vi har ansvar för i normala fall också har det vid en kris eller samhällsstörning. Vårt mål är att verksamheterna ska kunna bedrivas på samma sätt vid en kris som under normala förhållanden. Du kan läsa mer om vårt krisarbete på sidan ”Kommunens krisberedskap”.

Det här händer under veckan

Träffa våra frivilliga resurser

Tisdag 26 september och onsdag 27 september finns våra frivilliga resurser på plats vid Sjötelegrafen i Nynäshamn mellan klockan 17 och 19. Kom gärna förbi och lär dig mer om hemberedskap.

Förebygg och hanter kriser bättre

Torsdag 28 september bjuder vår frivilliga resursgrupp in till en föreläsning om beredskap i Folkets hus. Du kommer bland annat få lära dig mer om hur du kan förebygga men också hantera mindre vardagsolyckor till en kris på ett bättre sätt. Föreläsningen är kostnadsfri och vi bjuder på kaffe. Läs mer om förelsäningen.

 Relaterad information

Kontakt

Christian Wigren

kanslichef
08-520 735 75
christian.wigren@nynashamn.se

Följ följande länk för mer information om Årets beredskapsvecka fokuserar på att öva – Nynäshamns kommun (nynashamn.se)

spot_img

Populär

Mer som detta

Preliminära resultat av folkomröstningen om hemtjänsten

Vi har nu de preliminära resultaten från folkomröstningen om...

Felaktigt beslut om hemtjänst i Nynäshamn upphävt av Förvaltningsrätten

En grupp invånare i Nynäshamn, har framgångsrikt överklagat ett...

EU-valet och Folkomröstningen 9 juni 2024

Hej alla invånare och radiolyssnare i Nynäshamns kommun! Vi på...

Rapport: Varför Företagare Står Maktlösa mot Skatteverket

Företagare har i stort sett ingen chans att överklaga...