Deponier på Rindö polisanmäls

2024-12-03 07:00:00

Deponier på Rindö polisanmäls

Thumbnail

Foto:Ylva Bergman

Foto: Naturskyddsföreningen Vaxholm

I över tio års tid har schaktmassor deponerats runt om på Rindö. Nu vill Naturskyddsföreningen i Vaxholm att det tas ett samlat grepp om frågan, och polisanmäler därför deponierna.

I samband med exploateringen av det tidigare regementsområdet på Rindö har stora mängder schaktmassor deponerats på olika platser på ön, som på vissa håll legat i över tio års tid. Ärendena kring tillstånden är komplexa. Så sent som i somras fattades beslut av stadsbyggnadsnämnden om att omedelbart stoppa deponeringen av nya schaktmassor, men beslutet drogs tillbaka bara efter några dagar på grund av otydlighet.

För att få klarhet i helheten har Naturskyddsföreningen i Vaxholm nu gjort en egen sammanställning över de olika områdena och alla turer kring tillstånd som i vissa fall medgivits, i andra fall avslagits eller upphört att gälla. Samtidigt anmäler man ärendet till polisen, där man vill att de olika deponierna ska ses som en enda.

Man har inte haft något helhetsgrepp. Så sent som i våras fick markägaren tillstånd att sätta igång med krossning av berg, men då tar man inte hänsyn till att det redan finns massor på det här området. Det är ett systemfel i det här, där man hela tiden bara tar småbeslut som rör en del av verksamheten utan att se till totalen, säger Jan Holmbäck, ordförande i Naturskyddsföreningen Vaxholm.

Föreningen menar att det är en rad lagar som brutits, bland annat i miljöbalken, avfallsförordningen, miljöprövningsförordningen, förordningen om miljöfarlig verksamhet och förordningen om deponering av avfall.

Vi är inte ute efter att sätta någon i fängelse. Men vi vill att man sätter ner foten från myndighetshåll och konstaterar att det här inte är lagligt. Jag har väldigt svårt att tänka mig att man kan avsluta ett sånt här polisärende och säga att det är det.

Naturskyddsföreningen har även lämnat in en tillsynsanmälan till länsstyrelsen.

Men de tvår sina händer och lämnar över till SRMH (Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor), som är de som gett tillstånd till krossningen och varit involverade i det här.

Vilka miljömässiga konsekvenser som deponin har orsakat är svårt att säga, eftersom förekomsten av föroreningar i massorna och i marken på platserna de kommer ifrån inte har undersökts tillräckligt, menar Jan Holmbäck. Man konstaterar dock i polisanmälan att högarna har brett ut sig över en våtmark i norra delen av området, vilket “utöver naturvärden bland annat påverkar våtmarkens förmåga att rena vattnet och att balansera vattennivån.”

Inlägget Deponier på Rindö polisanmäls dök först upp på Tidningen Skärgården.

Källa: Tidningen Skärgården

spot_img

Populär

Mer som detta

ANNONS: Trygg och rättvis fördelning av tillgångar vid livets stora förändringar

2025-02-02 11:40:00ANNONS: Trygg och rättvis fördelning av tillgångar vid...

Naturreservat i Haninge skövlat

2025-02-05 10:31:00Naturreservat i Haninge skövlat Foto:Peter Augustsson En entreprenör som skulle...

ANNONS: Ge din hund det bästa för ett hälsosamt liv

2025-02-01 11:33:00ANNONS: Ge din hund det bästa för ett...

Stor uppslutning kring skolprotest

2025-02-04 15:23:00Stor uppslutning kring skolprotest Foto:Ylva Bergman Med facklor, skyltar och...