2025-07-07 07:00:00
Vattnet dyrast i skärgårdskommunerna
Foto:Jonas Hållén
Norrtälje ligger i topp i en sammanställning över de kommuner i Sverige som har dyrast taxor för vatten. Men även Vaxholm, Österåker och Värmdö tillhör de dyraste kommunerna.
Norrtälje har i flera års tid legat tvåa i Svenskt Vattens årliga sammanställning av de kommuner i Sverige som har högst avgifter för användning av vatten i villor och radhus.
Tjörn och Sotenäs har toppat tidigare. I år intog Trosa den föga smickrande förstaplatsen.
Men jämfört med Norrtälje har avgifterna har höjts ännu snabbare i Vaxholm, Österåker och Värmdö under 2020-talet. I år hamnar Vaxholm på tredje plats i uppräkningen av kommunerna med det dyraste vattnet.
Österåker hamnar på tionde plats. Värmdö tolfte.
Sedan Svenskt Vatten började med sin digitala sammanställning på internet 2022 har månadskostnaden och öre per liter ökat med nästan 70 procent i Vaxholm, 60 procent i Österåker och 50 procent i Värmdö.
Under motsvarande tid har månadskostnaden ökat kraftigt även i Norrtälje, med nästan 40 procent under perioden 2022–2025.
Roslagsvattens vd Christian Wiklund skriver i ett mejl att både Vaxholm och Österåker under de senaste åren har gjort – och står inför – omfattande investeringar i vatten- och avloppsinfrastrukturen.
– Det handlar bland annat om att rusta upp ett åldrat ledningsnät som varit eftersatt historiskt sett. Det handlar också om anpassningar till nya miljökrav och högre teknisk nivå, skriver han.
– I Österåker bygger vi till exempel ett nytt modernt reningsverk i Margretelund för att möta ökade krav och högre kvalitet.
Andreas Lundin–Lindgren, vd för Norrtälje Vatten och Avfall, har tidigare gett en liknande förklaring till kommunen höga VA–avgifter. Han pekade då på att kommunen de senaste tio åren fått betydligt fler invånare vilket både har lett till expansion av det kommunala VA-nätet och ökad belastning på det befintliga.
Norrtäljes utbyggnad av VA-nätet har gjort att kommunen behövt ta stora lån, sammanlagt 1,5 miljarder kronor. När räntorna stiger innebär det att kommunen måste betala stora summor i räntor.
– Men vid årsskiftet skedde ingen höjning alls i Norrtälje kommun, säger Fredrik Lindh, avdelningschef för kund och kommunikation på Norrtälje Vatten och Avfall, och fortsätter:
– Den 1 juni höjdes brukningsavgiften med tre procent. Snittet bland svenska kommuner 2025 är elva procent. Anläggningsavgiften för anslutning till kommunalt vatten och avlopp sänktes kraftigt.
Ett gemensamt problem för skärgårdskommunerna är att de har en stor geografiska spridning med många öar och småskalig bebyggelse.
– Färre abonnenter måste dela på kostnaden, vilket ger högre avgifter, skriver Christian Wiklund.
Precis som i övriga delar av landet är stora delar av skärgårdskommunernas vatten- och avloppsnät från 60- och 70-talen och behöver rustas upp.
De kraftigt ökande kostnaderna för vattenanvändningen i skärgårdskommunerna följer ett mönster som finns i stora delar Sverige:
– Under de senaste åren har nivåerna på taxorna ökat i snabb takt, på ett sätt som inte setts sedan 1990-talet då inflationen hade en omfattande påverkan på hela Sveriges ekonomi, skriver Svenskt Vatten i sin rapport.
Många kommuner har behövt ta stora lån för att möta framtida krav och inte minst reinvesteringar i åldrande infrastruktur, vilket ytterligare har drivit upp kostnaderna för vattenförsörjningen.
Skillnaderna mellan kommunernas taxor fortsätter dessutom att växa, med skillnader upp till 618 procent mellan högsta och lägsta taxa.
– Svenskarna tar vatten för givet, och priset är fortfarande väldigt lågt, säger Erik Karlsson på Svenskt Vatten.
– Men i framtiden kan även vatten bli en vara där vi känner av prishöjningarna.
Skärgården har sökt någon ansvarig i Värmdö för en kommentar, men fick inget svar innan tidningens pressläggning.
FAKTA
Kommuners vatten- och avloppsverksamhet är en så kallad taxefinansierad verksamhet. Den ska vara självbärande och inte vinstdrivande. Det innebär att alla kostnader finansieras med de avgifter som anslutna kunder betalar, enligt gällande VA-taxa.
Taxan består av fasta avgifter och av brukningsavgifter och används till att exempelvis producera dricksvatten, underhålla ledningsnätet och ta hand om och rena avloppsvatten inklusive dagvatten från fastigheter och gator.
Källa: Svenskt Vatten
Fakta/SÅ MYCKET KOSTAR DITT DRICKSVATTEN
Norrtälje: 1656 kronor i månaden, 13,2 öre per liter (+ 40 procent sedan 2022)
Vaxholm: 1652 kronor i månaden, 13,2 öre per liter (+ 70 procent)
Österåker: 1459 kronor i månaden, 11,7 öre per liter (+ 60 procent)
Värmdö: 1379 kronor i månaden, 11,0 öre per liter (+ 50 procent)
Nynäshamn: 1137 kronor i månaden, 9,1 öre per liter (+ 30 procent)
Haninge: 988 kronor i månaden 7,9 öre per liter. (+ 60 procent)
Källa: Svenskt Vatten. Priser och höjningar gäller typhus A (enbostadshus)
Inlägget Vattnet dyrast i skärgårdskommunerna dök först upp på Tidningen Skärgården.
Källa: Tidningen Skärgården