2024-12-15 07:00:00
Julstök på Ornös nya fritidsgård
Foto:Stine Christophersen
Adrian Bertilson, 23 år, har tillsammans med andra ungdomar öppnat en fritidsgård på Ornö. Med målet att skapa en meningsfull fritid och starkare sammanhållning för öns unga och gamla. Den andra advent anordnades en pepparkakshustävling där julstämning, kreativitet och skaparglädje flödade.
Med hjälp av bidrag från Leader, ett EU-finansierat program som stödjer lokala projekt på landsbygden, har Adrian tillsammans med andra ungdomar kunnat starta en fritidsgård på Ornö. Det var när Leader besökte ön som idén till en fritidsgård kläcktes och Adrian fick upp ögonen för möjligheten att söka pengar till projektet.
– Bidraget var en förutsättning, det hade inte varit möjligt annars, säger han.
Verksamheten håller till i bygdegården och sedan den 1 november har det varit öppet varje söndag mellan klockan 11 och 16. Något som kommer fortsätta fram till årsskiftet. Den andra advent var stämningen på topp när det hölls en tvättäkta julaktivitet, en pepparkakshustävling. Deltagarna tävlade i lag och hade tillgång till två byggsatser som fick sättas ihop på valfritt sätt. Koncentration, kreativitet och skaparglädje fyllde lokalen under de dryga två och en halv timme som byggandet pågick. Därefter korades vinnarna i de olika kategorierna. Adrian har själv växt upp på Ornö och vet hur det är att vara ung i ett litet samhälle där aktiviteterna är begränsade och avståndet till dem ibland är långt. Som tonåring kände han att det saknades en plats för unga att samlas på, där de kunde göra roliga saker, träffa vänner och vara tillsammans.
– Det är viktigt att unga har någon stans att vara inomhus, särskilt på vintern. Jag vill erbjuda något som är roligt, någonstans där unga själva kan välja aktiviteter som de vill göra, och som inte inkluderar alkohol, som ofta är fallet, säger Adrian
Men Fritidsgården på Ornö är mer än bara en plats för aktiviteter – det är en plats för gemenskap, samanhållning och tillhörighet, för alla åldrar. Där man umgås över generationsgränserna.
– De flesta som kommer är mellan tretton och tjugo. Men jag vill att alla ska känna sig välkomna hit, oavsett ålder. Det går bra att vara 80 år, det går också bra för barn att besöka fritidsgården, bara de har med sig en förälder eller ett äldre syskon, säger Adrian.
Idun 8 år var på plats med sin mamma Frida under pepparkakshuseventet, och byggde ett hus med delvis öppen taklösning. Genom den öppna takdelen på husets baksida kunde man se inredningen med både julgran och klappar. Idun uppskattade eventet och hoppas nu att det ska återkomma.
– Det var jätteroligt, det vill jag göra nästa år igen, säger hon.
Adrians syster Klara Bertilson som också varit med och planerat verksamheten, deltog tillsammans med Viola Sjöberg. De skapade ett hus på ben, något som visade sig vara en utmaning.
– Det föll ihop ganska många gånger men det gick, säger Viola när huset slutligen stod färdigt.
Efter att pepparkakshustävlingen var avslutad, ägnade sig ungdomarna åt fritidsgårdens andra aktiviteter. Alexander Bergström 14 år och Valle Sjöström 17, spelade tv-spel med åttaåriga Idun. Något som numera är möjligt tack vare Adrians stora engagemang.
– Vi har bland annat köpt tv-spel, brädspel, pingis och en soffa med hjälp av bidraget vi fått från Leader, berättar han.
När Leader var på plats fick de hjälp med hur de skulle gå till väga för att ansöka om bidrag och information om vad de kunde söka pengar till. Adrian upplevde att det var relativt enkelt att söka men han har lagt ner en hel del tid och arbete.
– Allt ska redovisas med kvitton och bilder från butikerna med prislappangivelse. Sedan ska allt skickas in. Så upplägget för bidraget passar egentligen bäst om man ska göra en större sak och inte något som innebär flera mindre utgifter.
Han har också planerat alla turerna för inköpen. Hur, när och vart allt ska hämtas. Men det har varit väl värt jobbet.
– Jag har fått många positiva reaktioner på projektet från deltagarna. Alla tycker det är jättekul att det händer något. Pingisen är jättepopulär, vi har pratat om att köra en turnering, säger han.
Framöver hoppas han på att verksamheten kan fortsätta och att flera ungdomar engagerar sig i att driva den. Till våren kommer ett nytt tillfälle att söka ytterligare bidrag.
– Vi får prata ihop oss här och se om det finns önskemål om någonting som saknas eller om någon kanske vill arrangera en resa eller liknande, säger Adrian.
Inlägget Julstök på Ornös nya fritidsgård dök först upp på Tidningen Skärgården.
Källa: Tidningen Skärgården