2025-03-16 07:00:00
Innovativ och enklare teknik ska få fler att flyga
Foto:Peter Augustsson
På Allt för sjön visar Mantaray äntligen upp sin bärplansbåt M25. Genom innovativt tänkande och kapade kostnader vill man göra bärplansbåtar till ett alternativ för många fler människor.
– Det finns en marknad som är mottaglig idag på ett sätt som inte fanns för tio år sedan, säger vd Karl Brodin.
Allt fler båttillverkare hakar på trenden med bärplansbåtar (foiling), trots det har tekniken ännu inte fått något stort genombrott. En anledning kan vara priset. Till exempel kostar billigaste versionen av Candelas C-8 runt 4,5 miljoner kronor, något som enbart ett fåtal kan betala. Med sin modell M25 vill båttillverkaren Mantaray göra bärplansbåtar tillgängligt för fler människor.
– Med den här båten vill vi se till att foiling med alla fördelar det innebär i form av komfort, lägre miljöpåverkan och lägre driftskostnader blir tillgängligt för en stor del av marknaden och inte bara några få som har råd, säger vd Karl Brodin.
M25 kostar ungefär 1,3 miljoner kronor. För att lyckas komma ner i den prisklassen har företaget satsat på konventionella material och fossil framdrift. Förutom bärplanen, som är gjorda i kolfiber, är skrovet byggt i glasfiber och motorn är en förbränningsmotor med ultralång rigg i standardutförande. Karl Brodin förklarar varför man valt bort eldrift och kolfiber:
– Går man från eldrift till förbränningsmotor slipper man en drivlina som kanske väger upp mot 500 kilo. Man sparar väldigt mycket vikt och kan gå från kolfiber till glasfiber som de flesta varv kan bygga i. Man får ner kostnaden signifikant. I kundled är det kanske en miljon i skillnad mellan förbränningsmotor och elektrisk drivlina. Samma sak när det gäller kolfiberskrov, det handlar om minst en miljon extra.
En annan viktigt del för att komma ner i pris handlar om bärplanens konstruktion som är helt mekanisk med få rörliga delar. Förutom en hög driftsäkerhet innebär det lägre kostnader jämfört med bärplan som är datorstyrda.
– Det enda som inte är mekaniskt är ett elektriskt ställdon för att fälla ut och fälla in bärplanen. Det är helt infällt när man ligger i hamn, vilket är viktigt för att inte få beväxning på bärplanen. Det elektriska ställdonet är ungefär lika avancerat som en powertrim på en utombordare, säger Karl Brodin.
En ultralång rigg innebär att motorn sticker ner längre i vattnet än andra riggar, vilket ökar risken för grundstötningar.
– Den sticker ner femton centimeter mer, men man kan tilta upp motorn om man behöver. Lägger du till vid en sandstrand är det något du ändå måste göra.
Teknikintresserade läsare kanske känner igen konceptet med mekaniska bärplan. Mantarays bärplansteknik bygger på en beprövad teknik som Alexander Sahlin tagit fram under namnet Foiltwister. Tekniken har hunnit testas i många år, vilket Karl Brodin ser som en fördel.
– Systemet är robust och pålitligt, vilken marina som helst kan serva det om det skulle behövas. Det finns inga slitdelar mer än ett par leder och några lager som rör sig.
Mantarays tidigare version M24 var initialt försedd med elektrisk drivlina, men att byta till fossildrift innebär inte ökade utsläpp, menar Karl Brodin, eftersom utsläppen minskar med upp till 75 procent.
– Vi har gjort en livscykelanalys. För en vanlig fritidsbåtsanvändare hävdar vi att om man kan köra med en tredjedels förbrukning är det ett bättre alternativ än elbåt eftersom miljöskulden för batteritillverkningen är så stor. Vi vill hävda att det här är bland det miljömässigt bästa man kan tänka sig för en fritidsbåtsanvändare.
En viktigt fördel med fossila drivmedel är räckvidden.
– En båt med 100 liters tank har 250 distansminuter i räckvidd. Man kanske tankar den någon gång per år, det blir jätteskillnad och man slipper fundera över laddproblematiken. Vår målgrupp är primärt de som ser nyttan av att åka bekvämt och snålt och som kör mycket i skärgården. I förlängningen kanske även taxibåtsverksamhet och annan yrkesverksamhet.
Mantaray M25 tillverkas i Söderhamn och går att beställa med leverans till sommaren. Man har sålt ett par båtar och intresset var stort när båten lanserades i höstas. Testkörningar gjordes dagligen vid lokalerna på Rindö fram till att båten togs upp. Företaget kommer nu att fokusera på marknadsföring.
– Nu handlar det om att komma ut på marknaden så effektivt vi kan genom att vara med på events och mässor. Vi vill skapa fler säljkanaler med fokus på Sverige i det korta perspektivet, men även grannländerna så snart vi kan. Volymerna kommer att finns på andra marknader, säger Karl Brodin.
Inlägget Innovativ och enklare teknik ska få fler att flyga dök först upp på Tidningen Skärgården.
Källa: Tidningen Skärgården