Bärs bryggd med sol och hjärta

2025-05-25 07:00:00

Bärs bryggd med sol och hjärta

Thumbnail

Foto:Ylva Bergman

Stefan och Victoria Fallenius har siktet inställt på att göra Kårboda gård till Ljusterös nya vattenhål för både bofasta och besökare – ett småskaligt hantverksbryggeri där klimatsmart skärgårdsöl ska kunna avnjutas tillsammans med mat, musik och umgänge.

Det började som en sorts gudomlig uppenbarelse för runt nio år sedan. Stefan Fallenius, som då arbetade med hydraulslangar, fick under en dröm besök av en vitklädd figur som uppmanade honom att börja tillverka cider.

Men jag gillar ju inte cider!

Öl däremot, tycker både han och hustrun Victoria om. När pandemin slog till 2020 och familjen flyttade till Österrike temporärt för att hjälpa Victorias pappa passade Stefan därför på att söka upp och gå som lärling vid ett ölbryggeri för att förkovra sig i hantverket. Fem år senare står nu familjen i startgroparna för att öppna sitt eget mikrobryggeri vid Kårboda gård på södra Ljusterö. 

7E7A2293När Skärgården kommer på besök är det fullt ös i den gamla båthallen som nu är under ombyggnation. Gården, med anor från 1700-talet, har tillhört Stefans föräldrar och här har han tillbringat många av sin barndoms somrar. Liggande panel i falurött, antikt golvtegel och smaragdgrönt kakel innanför det stora fönstret med gröna spröjs gör att huset smälter in fint med övriga byggnader på gården. Ett komplett bryggverk i blänkande koppar har monterats ner i Italien, fraktats hit och omsorgsfullt satts upp igen på plats. 

Kompisarna från Bierol bryggeri i österrikiska Schwoich har rest hit och hjälper nu Stefan i några dagar – helt ideellt – med att svetsa, dra el och testa anläggningen. 

Det är lite kaos nu kan man säga! När man drar igång allt så pyser det och läcker överallt. Igår var vi lite frustrerade, men nu har vi nog löst det mesta, säger han.

Vi går runt i lokalerna medan Stefan ivrigt tar mig igenom bryggprocessen från ax till limpa – som det ju nästan bokstavligt handlar om. 

Det är faktiskt exakt som att baka! Jag har jobbat lite på vingårdar i Österrike, där är man ju mer som en bonde – beroende av sol, vind och vatten. När druvan väl är inne pressas den och fermenteras, sen blir det vin. Här är det mer kemi och väldigt mycket som kan gå åt helvete, skrattar han. 

7E7A2296Efter att malten krossats mäskas den in, sedan silas och kokas vörten. Därefter jäses och klarnas ölen i fermenteringsrummet innan den är redo för att tappas upp på flaska eller fat. Stefan har själv ritat och planerat hela logistikflödet i lokalen, inklusive hur värme och kylning ska lösas energieffektivt.

Det dyraste för många bryggerier idag är inte att brygga ölen, utan att kyla den. Historiskt har el varit billigt i Sverige, men det håller på att ändras. Vi ska kyla 12000 liter öl kontinuerligt – det kan bli rätt dyrt. Därför bygger vi extra bra isolering och så har vi solceller som gör 25 kilowatt i timmen, så vi kan kyla ölen i stort sett gratis hela sommaren! 

Samtidigt kommer överskottsvärmen från bryggeriet att användas för att värma upp ladugården mitt emot bryggeriet, som byggts om till bostadshus.

Gårdsplanen däremellan är för närvarande tom, men visionen är att detta ska bli en levande mötesplats för Ljusteröborna framöver.

Förhoppningsvis kan vi ha lite evenemang här, kanske få hit liveband och foodtrucks så att man kan dricka öl och äta mat!

Victoria, som bland annat är keramiker och biodlare, drömmer samtidigt om ett café och en gårdsbutik. En serveringslokal – så kallat “tap room” – är redan planerad i direkt anslutning till bryggeriet där man kan hålla provsmakningar och sälja de egna produkterna. Den nya lagen om gårdsförsäljning av alkohol ser Stefan som ett viktigt steg framåt för småproducenter. Han vänder sig dock mot de hårda reglerna kring föreläsningar om alkoholens skadeverkningar och kunskapshöjande genomgångar. 

7E7A2305– Ska jag då hålla samma föreläsning igen varje gång folk kommer tillbaka efter att ha druckit upp sina sex öl? Det är hål i huvudet, säger han, och fortsätter:

Det viktigaste är ju att man inte säljer till minderåriga. Men det har man inte ens pratat om. 

Men något som regeringen har gjort bra i och med den nya lagen, anser han, är att halvera alkoholskatten för öl från oberoende småbryggerier som producerar högst tre miljoner liter om året. 

Vi är näst sista landet i Europa att införa det. Det är jätteviktigt, det innebär att vi småproducenter kan konkurrera med de stora företagen, som Spendrups och Pripps.

Tankarna på Kårboda kommer ha kapacitet för upp till 140000 liter per år, även om det inte kommer att bryggas sådana mängder från start. Sortimentet kommer att inkludera klassiker som lager, IPA och stout – men även säsongsöl till jul och påsk och lite mer lekfulla varianter, som öl bryggt på granskott. 

Humlen kommer att importeras från europeiska länder som Tyskland, Slovenien, Frankrike, Spanien och Tjeckien.

Och Polen, som är väldigt duktiga på humle. Europa har hur bra humle som helst. Jag tycker det känns helknasigt att frakta humle, som ska vara färskt, på båt från Nya Zeeland. 

Förutom att sälja på plats på gården och via Systembolaget satsar man på samarbete med lokala krogar på öarna i omnejden, som är lätt nåbara med båt – bryggan ligger bara ett stenkast från bryggeriet. Det lyser i Stefans ögon när han berättar om sina visioner.

Det ska bli väldigt roligt att få börja åka och träffa restauranger, och sen att få se sin egen öl  på menyn! 

Nu väntar slutbesiktning av kommunen innan de kan börja köra igång och brygga. 

7E7A2379När öppnar ni då? 

Stefan svävar lite på svaret, men nickar in mot bygget och antyder leende att det nog  snarare blir framåt senare delen av sommaren.

Vi har ingen anledning att stressa. Den första ölen som vi levererar härifrån måste vara perfekt. Är den inte det, kommer vi inte att sälja den.

Inlägget Bärs bryggd med sol och hjärta dök först upp på Tidningen Skärgården.

Källa: Tidningen Skärgården

spot_img

Populär

Mer som detta

Fem frågor till Meja Sillén Edmark, 20…

2025-06-10 07:00:00Fem frågor till Meja Sillén Edmark, 20… Foto:Ylva Bergman …som...

Nystart för butik på Ingmarsö

2025-06-09 07:00:00Nystart för butik på Ingmarsö Foto:Peter Augustsson Coop på Ingmarsö...

Lär för livet ombord på Sørlandet

2025-06-08 07:00:00Lär för livet ombord på Sørlandet Foto:Stine Christophersen I förra...

Bärgningen av Meshka avslutad

2025-06-07 11:21:00Bärgningen av Meshka avslutad Foto: Kustbevakningen Meshka, som stått på...