2025-03-26 10:44:00
Amfibieregementet växlar upp
Foto:Ylva Bergman
Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Stockholms Amfibieregemente, Amf 1, kan komma att sexdubbla antalet utbildade värnpliktiga över bara några års tid. Samtidigt trappas verksamheten upp på i stort sett alla övningsområden och skjutfält i skärgården under året.
– Det kommer inte att gå obemärkt förbi, säger Patrik Berge, ställföreträdande regementschef.
I måndags kväll höll Haninge garnison skärgårdsråd på Berga örlogsbas, för att informera och ha en dialog med närboende och andra intressenter, som skolor, kommuner och intresseorganisationer.
I takt med ett intensifierat omvärldsläge, med fortsatt krig i Ukraina och Sverige nu en del av Nato, jobbar Försvarsmakten snabbt för att växla upp från ett nedrustat läge.
– Östersjöns strategiska betydelse har förändrats och det är ett betydligt större spänningsfält i Östersjöregionen än vad det varit tidigare, sa Patrik Berge.
Under 2022-2023 utbildades 90 värnpliktiga på Berga, en siffra som ökar till 430 i år.
– Vi förbereder oss för att det kan bli ännu fler framöver, uppåt 600 och kanske mer än så. Det är ganska stor skillnad.
Man kommer även att trappa upp närvaron och övningsverksamheten i skärgården. Dels kommer omfattande renoveringar och tillbyggnader att göras på Bergabasen under året, vilket innebär mer byggtrafik längs väg 73.
Vad gäller skjutfältet på Utö ska lägret renoveras under 2025-2026.
– Det innebär inte att vi stänger verksamheten. Vi renoverar för att sen kunna ha en ökad och bättre kapacitet. Vi förbereder också för att flytta ut Sjövärnskårens sommarskolor till Utö från Muskö från och med 2026. Det kommer alltså att vara verksamhet på Utö året runt från och med då.
På Myttinge skjutfält på Värmdö kommer man återigen att börja med skarpskjutningar från och med fjärde kvartalet 2025, och på Korsö blir utbildningsverksamheten permanent från och med i sommar.
Ökad närvaro kommer också att märkas på och kring Gålö och Öja, liksom på Väddö skjutfält och på Yttre Hamnskär/Söderarm där man kommer renovera och bygga till, samt i Kapellskärsleden där man kommer att öva mer.
Från Amfibieregementet har man noterat en ökad mängd klagomål från allmänheten den senaste tiden. Man kommer att fortsatt hålla sig till de miljötillstånd som givits för skjutfälten och övningsområdena och som reglerar när, hur länge och med vilka ammunitionseffekter man får skjuta.
– Vi tar mer plats, vi bullrar mer, vi flyger mer, men det är för att skydda våra viktiga värden, befolkningen och försörjningen. Det är priset; ljudet när vi skjuter, flyger och åker båt – det är ljudet av demokrati och frihet, brukar jag säga. Vi behöver ha den här dialogen för att kunna samexistera, men det kommer inte att gå obemärkt förbi, sa Patrik Berge.
En fråga lyftes om det så kallade DCA-avtalet (Defence cooperation agreement), som reglerar amerikansk militär närvaro i Sverige. Där pekas Stockholms amfibieregemente ut som en av 17 anläggningar i landet där USA kan komma att placera krigsmateriel och personal.
– Vi har ännu inte erhållit någon uppgift i sammanhanget. Men så fort vi får det och får kommunicera det, så kommer vi att kommunicera det.
Patrik Berge uppmanade även alla som regelbundet rör sig i skärgården att höra av sig så snart man märker att allt inte står rätt till:
– Medborgarna är vår viktigaste samarbetspartner för att vi ska kunna lägga pusslet. Det är öborna som känner sin ö bäst och vet när det avviker från normalbilden.
Fakta/Amf1:s större övningar under 2025
• V 21-22 – SWENEX (Swedish naval exercise). Slutövning för värnpliktiga med tyngdpunkt i norra skärgården.
• V 35-37 – Archipelago Endeavour. Årlig övning tillsammans med amerikanska marinkåren i skärgården.
• V 40 – ATLAS. Träning tillsammans med andra myndigheter som polis och kustbevakning för att hantera “gråzonssituationer” som olika slags kriser. Tyngdpunkt på Södertörn.
Inlägget Amfibieregementet växlar upp dök först upp på Tidningen Skärgården.
Källa: Tidningen Skärgården