2025-04-24 07:00:00
Tillsynseländet
Foto:Jonas Hållén
KRÖNIKA. Om du säljer livsmedel, tobak, folköl eller läkemedel kommer kommunens miljö– och hälsoskyddsförvaltningen och kontrollerar hur du sköter försäljningen i butiken.
Det är sällan särskilt avancerade kontroller, Du visar upp ditt registreringsbevis, din egenkontroll av hanteringen av varorna och att det finns dekaler som säger att kunden måste vara 18 år för att köpa läkemedel, tobak och folköl.
Besöket går som regel snabbt. Problemet är bara att varje kontroll sker separat. Ibland av olika tjänstemän, ibland av samma tjänsteman som åker ut för att göra en tillsyn och sedan kommer tillbaka för att göra en annan.
– Vi driver både butik och restaurang och har ett halvt dussin kontroller varje år, vid olika tidpunkter, säger Lasse Gustafsson, som driver Tjockö Butik och Krog.
Det innebär en hel del planering och logistik inför varje tillsyn. Plus att det innebär höga timkostnader för varje kontrollant som ska ta sig från fastlandet till ön.
Vattenproverna är ett kapitel för sig. Tjockö Butik och Krog måste ta två prover per år. En kontroll kostar normalt 1 300 kronor i timmen, vilket kan innebära en avgift på drygt 6000 konor per kontroll.
Nästa år skärper Livsmedelsverket sina regler och då måste vattenproverna tas både från kran och råvatten (brunn), vilket gör dem ännu dyrare.
Trots att företagen betalar för kontrollen ligger ansvaret för att tolka provresultaten hos dem själva. Om de inte klarar det måste de betala en konsult som hjälper dem.
All denna tillsyn innebär att lilla Tjockö Butik och Krog måste lägga ner många timmar och stora summor om året på tillsyn av olika slag.
– De senaste fem åren har vi lagt ner ungefär 120 000 kronor på tillsyn och provtagningar. Då är inte vår arbetstid medräknad eller transporten av vattenproverna till laboratoriet, säger Lasse Gustafsson.
Småföretagarna Lasse och Agnetha Gustafsson är inte ensamma om den här situationen. Regelbörda och byråkrati ökar dramatiskt och är särskilt betungande för små företag, enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
Stat och kommun har byggt upp ett finmaskigt nät av – ofta –enkla och i vissa fall till och med meningslösa kontroller. Det är en stelbent apparat som inte tar hänsyn till vare sig företagens storlek eller geografiska placering.
Lösningen på det här problemet borde vara enkel i fallet Tjockö: en eller ett par personer från kommunen åker ut till öarna och gör samtliga kontroller samtidigt.
Det skulle spara både näringsidkaren och myndigheten tid och pengar – och därmed förhoppningsvis stoppa tillsynseländet.
Inlägget Tillsynseländet dök först upp på Tidningen Skärgården.
Källa: Tidningen Skärgården